Prikazuje se svih 12 rezultata

Bergamot (Citrus bergamia) 10 ml

81.25 kn
Bergamot je vrsta gorke naranče. Smatra se da ga je Kristofor Kolombo uvezao s Kanarskog otočja u Španjolsku, odakle se proširio po zemljama Mediterana. Pretpostavlja se da je ime dobio po gradu Bergamu u Lombardiji, gdje je ulje prvi put proizvedeno. Bio je važan narodni lijek, a od 16 st. navodi se u europskim herbarijima kao antiseptik. U doba Napoleona bio je posebno popularan kao parfem. Indikacije i djelovanje Zbog bergaptena eterično ulje bergamota izrazito je fototoksično, pa se danas na tržištu može naći i bergamot bez bergaptena. Kao i sva citrusna ulja, bergamot hladi, osvježava i služi kao antidepresiv. Indiciran je kod poremećaja probave, osobito onih prouzročenih nervozom jer poboljšava rad želuca i jetre, urogenitalnih infekcija, cistitisa, herpesa, upalnih procesa na koži. Bergamot je iznimno jak psihostabilizator, što ga čini pogodnim za tretiranje stanja nervoze, napetosti i frustracija, jer smiruje i harmonizira, opušta.

Cimetovac kora (Cinnamomum zeylanicum) 10 ml

80.00 kn
Od davnina se koristio za aromatiziranje hrane i pića, ali i kao afrodizijak. Bio je lijek za probavne tegobe, a Rimljani su ga toliko voljeli da su od njega izrađivali i parfeme. Indikacije i djelovanje Ima jak antiseptički učinak i primjenjuje se kod gljivičnih oboljenja. Izaziva kontrakcije maternice. Indiciran je kod teških probavnih infekcija i urogenitalnih infekcija. U masažama se ulje cimetovca koristi u malim količinama jer može nadražiti kožu. Bez obzira na velik broj recepata, ne koristi se u tretiranju celulita jer izaziva samo površinsku hipermiju, a može opasno nadražiti kožu. Ulje cimetovca korisno je kod osoba koje su zatvorene i potrebno ih je otvoriti. Ne upotrebljava se u trudnoći, kod dojilja i djece.

Crni papar (Piper nigrum) 5 ml

85.00 kn
Od davnina poznat kao vrlo važan i skupocjen začin. Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave, njime se plaćala carina, u srednjem vijeku porez i ostali nameti, od čega i potječe izraz „paprena cijena“. Papar je opisan u mnogim farmakopejama češće kao sastojak pripravaka, a rjeđe kao samostalan lijek. Osim kao začin, papar je bio poznat i kao afrodizijak i sredstvo za liječenje impotencije. Ljekovita svojstva papra su mnogostruka, tradicionalna indijska medicina koristi ga kao sredstvo protiv prehlade i kašlja, ajurvedska medicina ga preporučuje kao tonik za živce, kineska medicina ga koristi kao lijek protiv proljeva. Papar u velikim količinama može izazvati upalu sluznice bubrega, njihovo krvarenje i prekomjeran rad, stoga bi osobe koje imaju problema s bubrezima trebale izbjegavati papar. Indikacije i djelovanje Eterično ulje papra indicirano je kod otežane i usporene probave, bronhitisa, dišnih infekcija. Papar potiče stvaranje probavnih enzima u gušterači, a pomaže i kod problema impotencije i frigidnosti. Poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože. Upotrebljava se kod reumatskih i artritičnih bolova te bolova i grčeva u mišićima. Zbog svojstva zagrijavanja, koristan je i u tretiranju stresa, nervoze i nesanice. Poboljšava koncentraciju i pamćenje, smiruje i jača živce, što ga čini dobrim odabirom za osobe koje mnogo rade i pate od tzv. menadžerskog stresa. Eterično ulje papra daje nam snagu, naročito potiče snagu duha i oštroumnost, da bismo ostali dosljedni sebi i donijeli prave odluke bez obzira na mišljenje drugih. Ono nam pomaže da ostanemo čvrsti i dosljedni, slušamo unutarnji glas i slijedimo svoje težnje i svoj put ka zadanom cilju.

Geranij (Pelargonium graveolens) 10 ml

90.00 kn
Geranij je kitnjasti trajni grm srcolikih listova i ružičastih cvjetova, poznat još od srednjeg vijeka kada je uzgajan kao lončanica jer se vjerovalo da ima afrodizijačku moć. Indikacije i djelovanje Eterično ulje geranija dobiva se destilacijom listova. Pomaže kod gljivičnih i bakterijskih infekcija kože, zastoja limfe, zastoja tekućine u organizmu, PMS-a i simptoma menopauze. Također, regulira cirkulaciju krvi, stimulira rad adrenalnih žlijezda, ima diuretička svojstva pa se koristi u tretiranju celulita, otečenih zglobova i za ublažavnje simptoma šećerne bolesti. Na psihološkoj i emocionalnoj razini, geranij donosi ravnotežu i sklad emocija. Idealan je za one kojima je razum iznad osjećaja. Budi ženske kvalitete, pomaže da se ponovo povežemo sa svojim emocionalnim životom - senzitivnošću, spontanošću i zdravom žeđi za užitkom i radošću. Olakšava komunikaciju sa samim sobom i s okolinom.

Eterično ulje geranija pogodno je za tretiranje depresije, nervoze, tjeskobe, posebno one koja je prouzročena stresom i pretjeranim radom. Nekoliko kapi geranija u poslovnom prostoru osigurat će opuštenu i ugodnu radnu atmosferu, te pogodovati boljoj komunikaciji. ”Mentalnim” osobama koje su izgubile radost, spontanost, može stišati um, smiriti uznemirenost i olakšati razdražljivost. Njegujući žensku kreativnost intelekta i smiren aspekt volje, geranij je idealan za radoholičare perfekcioniste - osobe koje su zaboravile maštu, intuiciju i čulna iskustva.

Jasmin (Jasminum sambac) 1 ml

160.00 kn
Jasmin je porodica koja obuhvaća oko 300 vrsta otpornih, zimzelenih grmova ili penjačica, koje rastu do visine od 10 m. Cvjetovi su zvjezdoliki i obično bijeli ili žuti. Stoljećima poštovan na Istoku i kao lijek i kao miris, jasmin se u Indiji naziva "kraljicom noći", jer je njegov miris snažniji nakon zalaska sunca. Uz zumbul i ružu, često se pojavljuje u sufijskoj poeziji kao simbol ljubavi i duhovne čežnje. Ime biljke izvedeno je od perzijskog Yasmin, što je često ime za djevojku. Indikacije i djelovanje Jasmin je u tradicijskim pojmovima bio klasificiran kao biljka plodnosti zbog afrodizijačkog potencijala. Harmonizirajući senzualni aspekt našeg bića s emocionalnim, jasmin je puno više od seksualnog stimulansa. Jedno je od najefikasnijih eteričnih ulja protiv nervne tjeskobe, nemira i depresije. Kad smo prestrašeni i ranjivi ili tjeskobni i depresivni, jasmin nas može podržati i pružiti osjećaj sigurnosti i užitka. Drugo važno područje jasminova terpijskog djelovanja su urogenitalni organi, gdje se zagrijavajuće i obnavljajuće djelovanje kombinira s blagim dekongestivnim. Kao poznati afrodizijak i seksualni tonik, jasmin je indiciran kod impotencije i frigidnosti, posebno kad su prisutne i depresivne misli o neadekvatnosti i neželjenosti. Blagi adstringentni dekongestant, on može biti korišten i protiv leukoreje i genitalnih poremećaja općenito. Na psihološkoj razini, vrijedno je ulje i kod rodilja; olakšava traumu dugotrajnih trudova te povećava radost rađanja. Uz to se može koristiti i kao laktogenik, koji povećava produkciju mlijeka. Ako jasmin može ponovo probuditi strast i ujediniti ju s ljubavlju, isto tako može na mentalno-duhovnoj razini obnoviti kreativnost i "plodnost uma". Ovo ulje može se koristiti za jačanje intuicije i potencijala originalnih zamisli.

Mira 5 ml

100.00 kn
Eterično ulje Botanički naziv Commiphora myrrha Podrijetlo Somalija Uzgoj Divlji uzgoj Dobivanje Alkoholna destilacija /Destilacija vodenom parom

Mirta (Myrtus communis) 10 ml

125.00 kn
Prema grčkom mitu Adonisovu majku bogovi su pretvorili u mirisni mirtin grm da bi je spasili od očeva gnjeva. Venera je na glavu stavila mirtin vijenac kad joj je Paris darovao zlatnu jabuku, dodjeljujući joj titulu najljepše. Mirta se uplitala u vijence na vjenčanjima, oduvijek je poznata kao biljka ljubavi. Stari Grci poznavali su antiseptička svojstva mirte i koristili je kod infekcija dišnih putova. Indikacije i djelovanje Mirta je snažan ekspektorans i sprečava pojačanu sekreciju sluzi. Indicirana je kod bronhitisa, sinusitisa, svih tegoba praćenih kašljem. Stimulira rad štitnjače i jajnika, a djeluje dobro i na rad prostate. Jača funkciju kože i djeluje umirujuće. Zbog svog blagog djelovanja, pogodna je za tretiranje dišnih problema male djece.

Neroli (Citrus aurantium var. amara) 1 ml

140.00 kn
Neroli je još jedno ulje koje se dobiva od gorke naranče. Ulje cvjetova gorke naranče dobilo je ime po princezi Anna Mariji dell Termolle, princezi od Nerolija, gradića u blizini Rima, koja je ovo ulje ”uvela” u visoko društvo. Indikacije i djelovanje Neroli je indiciran kod depresije, nervoze, nesanice, kronične i akutne tjeskobe, koristi se za njegu kože. Kod svih stanja tjeskobe i depresije prouzročenih neriješenim emocijama tuge, straha, bijesa, neroli je odličan odabir. Pogodan je za osobe kod kojih osjećaj tuge i bespomoćnosti onemogućuje daljnji razvoj i funkcioniranje. Neroli donosi samopouzdanje i olakšanje. Njegova vibracija je vibracija svjetlosti, olakšanja i radosti. Predstavlja ono najčišće u nama, donosi mir, razumijevanje i osjećaj da smo vođeni i nismo sami.

Ružino drvo (Aniba rosaeodora) 10 ml

85.00 kn
Biljka koja se već dugo upotrebljava za njegu kože i poznata je u kozmetici. Njezino stablo koristi se za izradu mirisnih predmeta od drveta. Indikacije i djelovanje Ulje snažno djeluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa. Indicirano je kod infekcija dišnih i urogenitalnih puteva, infektivne mononukleoze, premorenosti i izmjene stanja depresije i nervoze. Ulje ružina drveta vrlo je cijenjeno za njegu kože i koristi se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Zbog ugodna mirisa daje osjećaj opuštenosti i često se koristi u tretmanima osoba, naročito žena, koje su u stanju nepovezanosti i neusklađenosti. Miris ružina drveta budi emocije samopouzdanja i bezbrižnosti.

Tamjan (Boswellia carteri) 5 ml

80.00 kn
Mirisnu smolu tamjana upotrebljavali su svi narodi. Kao jedan od darova koje su kraljevi donijeli Isusu, spominje se i u Bibliji. Prvobitno se upotrebljavao za dimljenje u religioznim obredima. U 5. stoljeću prije Krista Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana s medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, u Kini se koristio kao lijek protiv gube. U 10. stoljeću Avicena je preporučivao tamjan kao lijek protiv tumora, čireva, a kao lijek koristila ga je i Hildegarda iz Bingena. Osim kao lijek i sredstvo za dimljenje u religioznim obredima, tamjan je bio poznat i kao cijenjeno kozmetičko sredstvo. Kraljica od Sabe i Kleopatra koristile su ga kao kozmetičko sredstvo za njegu kože i kose, a Egipćanke su od tamjanove smole radile crnilo za crte oko očiju. Kako je bio vrlo cijenjen kod starih naroda, vrijednost mu je svojedobno bila jednaka vrijednosti zlata, pa je služio i kao sredstvo plaćanja. Kako ga nije moguće uzgojiti, jer je vjeran svojem staništu, tamjan je i danas vrlo cijenjen. Na tržištu se s obzirom na zemlju porijekla mogu naći: arapski, indijski i koptski tamjan. Indikacije i djelovanje Indiciran je kod stanja astme i bronhitisa, naročito ako su povezani s napetosti, jer produbljuje dah i olakšava disanje. Ima analgetski učinak pa se primjenjuje kod reumatskih i menstrualnih bolova, pokazuje i protutumorska djelovanja pa se koristi i u tretiranju tegoba uzrokovanih tumorima. Spada u ulje odabira u tretiranju živčane i duševne napetosti, nesanice, mentalne uznemirenosti i napetosti. Koristi se i kao glavni sastojak mnogih pripravaka za njegu suhe i ispucale kože. Nezaobilazan je kao pomoć u meditaciji, molitvi, kontemplaciji, jer smanjuje mentalno brbljanje i umiruje um. Sposobnost tamjana da umiri i relaksira, istovremeno razbistrujući um, ali i umirujući kakofoniju u glavi, čini ga pogodnim za osobe današnjice koje „misle sto na sat“. Tamjan smiruje i daje priliku sagledavanja situacije na miran i staložen način, oslobađa nas prevelike vezanosti bilo za materijalna dobra, duhove prošlosti ili bilo koji drugi oblik pretjerane vezanosti. On snaži i krijepi te otvara vrata našoj zaboravljenoj duhovnosti, olakšava povezivanje s višim ja i Bogom.

Vetiver (Vetiveria zizanoides) 10 ml

100.00 kn
Stabljike vetivera koristile su se za pokrivanje sojenica, od vetivera su se radile lepeze, jer njegov miris tjera insekte. Vetiver je stoljećima dio tradicionalne indijske i kineske medicine. Koristio se kao sredstvo protiv žeđi, sunčanice, glavobolje i groznice. Ulje se koristilo u tretiranju upalnih stanja kože te upale zglobova, artritisa i ekcema. Indikacije i djelovanje Indiciran je kod slabog apetita, gubitka težine, anemije, stresa. Koristi se i za njegu kože. Stimulira rad egzokrinih žlijezda, indiciran je kod pomanjkanja estrogena i progesterona pa se primjenjuje u tretiranju PMS-a i menopauze, pojačava snagu vezivnog tkiva. Ima umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav pa se upotrebljava u tretiranju stanja stresa, nervoze i nemira. Vetiver je pravo zemljano ulje, snaga zemlje proizlazi iz njegova mirisa koje služi kao fiksator. Ono nas veže za zemlju, za sada i ovdje, pa je pogodno za tretiranje osoba koje stalno teže perfekciji, a izgubile su osjećaj za vlastiti identitet. Vetiver daje snagu i pouzdanost zemlje, povezuje nas i usklađuje odnos duha i materija u nama i oko nas.

Ylang-ylang (Cananga odorata) 10 ml

82.00 kn

Ylang-ylang je tropsko zimzeleno drvo visoko do 20 m, velikih sjajnih listova i velikih, uskih, visećih zelenožutih cvjetova, koji sadrže eterično ulje.

Filipinci ylang-ylang dodaju u pomadu koju koriste za trljanje tijela protiv groznice i infekcija, posebno u kišnim sezonama, te da bi nahranili i pomladili kožu. Koristi se i za kosu, kao zaštita od slane vode mora u sezoni plivanja.

Indikacije i djelovanje Medicinska svojstva ylang-ylanga prepoznata su početkom 20. stoljeća. Francuski kemičari Garnier i Rechler otkrili su da je ulje efikasno protiv malarije, tifusa i infekcija probavnog trakta. Uz to su zabilježili i smirujuće djelovanje na srce, što se smatra njegovim primarnim terapijskim djelovanjem. Eterično ulje ylang-ylanga pomaže kad napetosti dovedu do palpitacija, hipertenzije i tahikardije. Harmonizira um, smiruje živčani sustav, poboljšava san. Prema dr. Timu Bettsu s Birminghamske klinike za neuropsihijatriju, ylang-ylang može biti efikasan i u kontroli epilepsije, posebno ako se pomiriše prije napadaja: "Većina pacijenata s epilepsijom, kojima je dano na izbor 4-5 ulja, gotovo bez iznimke izabrala je ylang-ylang". Ulje je uz to preporučljivo i kao potporni lijek kod dijabetesa te za stimulaciju vlasišta protiv opadanja kose. Ima snagu afrodizijaka, indiciran je kod impotencije i frigidnosti, mogu ga koristiti ljudi kod kojih strah, tjeskoba i potreba za povlačenjem nesvjesno blokiraju seksualni nagon. Ylang-ylang nam omogućuje da se u sebi ujedinimo da bismo se povezali s drugima.