Prikazujemo 1–12 od 73 rezultata

Benzoin (Styrax benzoe) 5 ml

50.00 kn
Benzoin se dobiva od dvije vrste drveta Sophora tonkiniensis i Styrax paralleloneurus koja su samonikla u Indoneziji. Rod je proširen po istočnom Sredozemlju, tropskoj Aziji i Americi. Indikacije i djelovanje Eterično ulje benzoina ima antibakterijsko djelovanje i koristi se najviše za regeneraciju kože od lakših ozljeda kao što su opekline, ogrebotine, ranice, akne... Osim toga, dobro je u tretiranju tegoba s dišnim putevima, ublažava prehlade i bronhitis. Zbog ugodnog mirisa vanilije i dezodorantnog svojstva upotrebljava se u parfemskoj industriji. Ima antidepresivno djelovanje, smanjuje napetost, opušta mišiće.

Bergamot (Citrus bergamia) 10 ml

81.25 kn
Bergamot je vrsta gorke naranče. Smatra se da ga je Kristofor Kolombo uvezao s Kanarskog otočja u Španjolsku, odakle se proširio po zemljama Mediterana. Pretpostavlja se da je ime dobio po gradu Bergamu u Lombardiji, gdje je ulje prvi put proizvedeno. Bio je važan narodni lijek, a od 16 st. navodi se u europskim herbarijima kao antiseptik. U doba Napoleona bio je posebno popularan kao parfem. Indikacije i djelovanje Zbog bergaptena eterično ulje bergamota izrazito je fototoksično, pa se danas na tržištu može naći i bergamot bez bergaptena. Kao i sva citrusna ulja, bergamot hladi, osvježava i služi kao antidepresiv. Indiciran je kod poremećaja probave, osobito onih prouzročenih nervozom jer poboljšava rad želuca i jetre, urogenitalnih infekcija, cistitisa, herpesa, upalnih procesa na koži. Bergamot je iznimno jak psihostabilizator, što ga čini pogodnim za tretiranje stanja nervoze, napetosti i frustracija, jer smiruje i harmonizira, opušta.

Lavanda (Lavandula vera) 10 ml

65.00 kn
Ime lavanda dolazi od latinske riječi lavare, što znači prati, jer su je još stari Grci i Rimljani koristili u vodama za kupanje i termama. Perzijci su palili grančice lavande u sobama bolesnika i na taj način raskuživali kuće. To se zadržalo i kasnije, u doba velikih epidemija u Europi. Godine 1387. na dvoru francuskog kralja Karla VI svi su jastuci bili punjeni lavandom kako bi lijepo mirisali. Osim što se koristila kao miris, lavanda se destilirala te upotrebljavala u kućanstvu za raskuživanje te kao repelent, bila je važan sastojak octa, njenim eteričnim uljem su se sprečavale glavobolje, smanjivala bol, štitilo od kuge. Upravo taj srednjevjekovni način upotrebe lavande kao analgetika, antiseptika i sredstva za dezinfekciju smatra se početkom njene primjene u medicini. Početkom 20. st. francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse slučajno je otkrio ljekovitu moć lavande. Radeći u svom laboratoriju, zadobio je tešku opeklinu ruke, gurnuo je ruku u najbližu tekućinu, a to je bila posuda puna eteričnog ulja lavande. Osim što mu se bol ublažila, opeklina je zarasla mnogo brže i nije ostao ožiljak. Sva istraživanja provedena kasnije potvrdila su antiseptičko i antibakterijsko svojstvo lavande za koje su stari narodi znali.   Za razliku od svih ostalih eteričnih ulja, eterično ulje lavande može se nanositi nerazrijeđeno na kožu. U aromaterapiji lavanda glasi za "majku eteričnih ulja", te joj se karakterološki pripisuju sva svojstva majke. Ona je mila draga, puna ljubavi i pažnje, ali isto tako i zahtjevna i stroga kada treba te se njena upotreba u aromaterapiji ne ograničava samo na terapeutska svojstva, nego u sinergiji s drugim eteričnim uljima, radi na otklanjanju uzroka tegoba. Indikacije i djelovanje Terapeutska svojstva lavande su mnogobrojna: analgetik, antiimflatorik, cikatrizant, dezinficijans, antikoagulans, antireumatik, antiseptik, karminativ, blag dijuretiuk, emenagog, hipotenzor... Gotovo nema tegobe kod koje se ne može upotrijebiti to eterično ulje. Od kožnih problema kao što su dermatitisi, opekline, alergije, rane, čirevi, modrice, respiratornih problema, problema srca, cirkulacije i krvnih žila, iritirane utrobe, kolika, predmenstrualnih problema, bolnih menstruacija, glavobolja do nervnih napetosti, osjećaja straha i panike. U ovo vrijeme najviše se koristi za umirenje i otklanjanje pomeremećaja spavanja kako onih uzrokovanih stresom, tako i kod nesanice kod djece koja može biti uzrokovana strahom ili nemirom. Na psihološkom planu lavanda umiruje, učvršćuje, daje potporu, potiče samoizražavanje, oslobađa frustracija i razdražljivosti. Ma kako benigno djelovala (zbog njene upotrebe i u dječjoj dobi) lavanda je eterično ulje koje nas tjera da proniknemo u dubinu sebe i otkrijemo sve arhetipove koje smo donijeli sa sobom. Kao svaka brižna majka, pobrinut će se da taj proces prođe što bezbolnije, ali nam neće dati mira dok ga ne završimo ma kako on težak bio. Kad imamo lavandu uza se, znamo da imamo i podršku i zaštićena leđa, a na kraju priče će nam dati poljubac i uputiti nas u novi, samostalni život.

Tamjan (Boswellia carteri) 5 ml

80.00 kn
Mirisnu smolu tamjana upotrebljavali su svi narodi. Kao jedan od darova koje su kraljevi donijeli Isusu, spominje se i u Bibliji. Prvobitno se upotrebljavao za dimljenje u religioznim obredima. U 5. stoljeću prije Krista Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana s medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, u Kini se koristio kao lijek protiv gube. U 10. stoljeću Avicena je preporučivao tamjan kao lijek protiv tumora, čireva, a kao lijek koristila ga je i Hildegarda iz Bingena. Osim kao lijek i sredstvo za dimljenje u religioznim obredima, tamjan je bio poznat i kao cijenjeno kozmetičko sredstvo. Kraljica od Sabe i Kleopatra koristile su ga kao kozmetičko sredstvo za njegu kože i kose, a Egipćanke su od tamjanove smole radile crnilo za crte oko očiju. Kako je bio vrlo cijenjen kod starih naroda, vrijednost mu je svojedobno bila jednaka vrijednosti zlata, pa je služio i kao sredstvo plaćanja. Kako ga nije moguće uzgojiti, jer je vjeran svojem staništu, tamjan je i danas vrlo cijenjen. Na tržištu se s obzirom na zemlju porijekla mogu naći: arapski, indijski i koptski tamjan. Indikacije i djelovanje Indiciran je kod stanja astme i bronhitisa, naročito ako su povezani s napetosti, jer produbljuje dah i olakšava disanje. Ima analgetski učinak pa se primjenjuje kod reumatskih i menstrualnih bolova, pokazuje i protutumorska djelovanja pa se koristi i u tretiranju tegoba uzrokovanih tumorima. Spada u ulje odabira u tretiranju živčane i duševne napetosti, nesanice, mentalne uznemirenosti i napetosti. Koristi se i kao glavni sastojak mnogih pripravaka za njegu suhe i ispucale kože. Nezaobilazan je kao pomoć u meditaciji, molitvi, kontemplaciji, jer smanjuje mentalno brbljanje i umiruje um. Sposobnost tamjana da umiri i relaksira, istovremeno razbistrujući um, ali i umirujući kakofoniju u glavi, čini ga pogodnim za osobe današnjice koje „misle sto na sat“. Tamjan smiruje i daje priliku sagledavanja situacije na miran i staložen način, oslobađa nas prevelike vezanosti bilo za materijalna dobra, duhove prošlosti ili bilo koji drugi oblik pretjerane vezanosti. On snaži i krijepi te otvara vrata našoj zaboravljenoj duhovnosti, olakšava povezivanje s višim ja i Bogom.

Petitgrain (Citrus aurantium var. amara) 10 ml

50.00 kn
Petit grain gorke naranče treće je ulje dobiveno od drveta gorke narače. Indikacije i djelovanje Vrlo je snažan spazmolitik, indiciran je kod mišićnih grčeva i bolova, oštećenja kože, opeklina, akni. Petit grain je ulje odabira za sve bolove i grčeve mišićnog sustava koji su prouzročeni nervnom, emocionalnom napetošću. On opušta um, harmonizira živčani sustav i pomaže otpustiti zatočene emocije koje se manifestiraju kao bolovi u ramenima i gornjem dijelu leđa. Dobro je za tretiranje nesanice prouzročene tjeskobom te za astmu i druge tegobe dišnog sustava koji u svojoj pozadini opet imaju emocionalnu podlogu. Djeluje kao snažan nervni tonik, poboljšava arterijsku cirkulaciju, ali nije stimulans zbog estera koji mu daju balansirajuće djelovanje. Petit grain je ulje primjereno za osobe koje pate od dubokih emocionalnih povreda, koje su izgubile radost življenja i osmijeh na licu, ono otvara, omogućava lakše opraštanje sebi i drugima, vraća radost u naš život i osmijeh na lice.

Vanilija (Vanilla planifolia) 5 ml

60.00 kn

Vanilla planifolia iz porodice je orhideja. Jedinstveno je lijepa biljka i jedina orhideja čiji su plodovi jestivi. Potječe iz Meksika, koji je i danas jedan od najvećih proizvođača tog cijenjenog začina, a poznato je da su je koristili još Asteci za obogaćivanje okusa svog plemenitog napitka - xocolatl, mješavinu zrna kakaovca, vanilije i meda. U Europu je prenesena u 16. stoljeću. U prirodi cvjetove vanilije mogu oprašivati samo jedna vrsta pčela i kolibri.

Zbog toga je do 1836. godine Meksiko imao monopol nad proizvodnjom vanilije. Međutim, belgijski je botaničar Charles Morren otkrio da se cvjetovi vanilije mogu oprašivati i ručno. Njegov je postupak pet godina kasnije usavršio Edmund Albius koji je oprašivanje počeo provoditi zašiljenim bambusovim štapom. Taj se postupak koristi još i danas.

Cedar virdžinijski (Juniperus virginiana) 10 ml

40.00 kn

Drvo i eterično ulje cedra spominje se u najstarijim zapisima, od njegova drveta izrađivala su se vrata hramova, ulje je korišteno u religijske svrhe i za balzamiranje. Spominje se u Bibliji i epu o Gilgamešu. Izvorni libanonski cedar korišten je za gradnju palača, brodova, namještaja. Postao je simbol plodnosti, a ime mu potječe od grčke riječi kedron, što znači moć. Potječe iz sjeverne Indije i Tibeta, koristio se za liječenje urinarnih i dišnih infekcija, ima specifičan miris i gušći je od ulja atlaskog cedra.

Indikacije i djelovanje Virdžinijski cedar pripada skupini venetonika. Potiče vensku cirkulaciju te ublažava probleme proširenih vena i umornih, bolnih nogu. U tu svrhu najčešće se kombinira s limfotoničnim eteričnim uljima poput atlaskog ili himalajskog cedra. Dodan maceratu centele, djeluje kao pripravak za bolne, teške, otečene noge. Nekad se drvo virdžinijskog cedra koristilo za oblaganje ormara kako bi se sačuvali od moljaca i ostalih štetočina. Eterično ulje može služiti na isti način - nekoliko kapi zaštitit će ormare od nepoželjnih insekata.

Borovica drvo (Juniperus communis) 10 ml

40.00 kn

U našim krajevima, borovica se naziva i šmrika, kleka, brinja. Kao ljekovita biljka poznata je još od antičkog doba, Grci i Rimljani koristili su je kao lijek i protuotrov kod ugriza otrovnih životinja. U srednjem vijeku grane borovice palile su se kako bi njen dim dezinficirao prostor i rastjerao zle duhove. Pepeo se potom stavljao u vino i upotrebljavao kao diuretik, a namočen u vodu koristio se kao lijek protiv kuge.

Indikacije i djelovanje Ulje iglica i drva koristi se kod dišnih infekcija, upala, proširenih vena i hemoroida, za njegu masne kože i kose.

Zimzelen (Gaultheria procumbens) 10 ml

55.00 kn

Zimzelen (wintergreen) biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike, ali nalazimo ga i u Europi. Dobiva se vodenom destilacijom listova, a sadrži čak 99% metil salicilata.

Ima izrazito analgetičko, protuupalno, spozmolitičko djelovanje, osvježava, stimulira, dezodorira. Zbog izraženog analgetičkog djelovanja poznat je i kao prirodni aspirin. U prehrambenoj i kozmetičkoj industriji koristi kao pojačivač okusa u žvakaćim gumama, pastama za zube, vodicama za ispiranje usta...

Indikacije i djelovanje Indiciran je kod bolova u zglobovima i mišićima, reumatoidnog artritisa, grčeva, upaljenih živaca. Osvježava i ublažava osjećaj tjelesnog i psihičkog umora. Zimzelen se ne koristi u preparatima za njegu kože radi iritacije. Zbog toksičnosti, zimzelen se koristi lokalno i u vrlo malim količinama. Ne smije se koristiti dulje vrijeme i ne više od 5% u pripravcima. Osobe koje su alergične na aspirin također trebaju izbjegavati i zimzelen, kao i trudnice i dojilje.

Timijan (Thymus vulgaris) 10 ml

46.00 kn
Botanički naziv thymus potječe od grčke riječi thymon, što znači hrabrost. Grci su uljem timijana masirali tijelo nakon kupanja, rimski vojnici dodavali su ga vodi za kupanje kako bi ojačali, Škoti se pili čaj od timijana za snagu i hrabrost, te sprečavanje noćnih mora. U srednjem vijeku plemići su nosili grančice timijana kako bi se zaštitili od bolesti i neugodnih mirisa. Timijan nije samo ukrasna, mirisna začinska biljka, već ljekovita biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim djelovanjem. Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja slovi kao jedno od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju, već nakon 40 sekundi zaustavlja razvoj mnogih štetnih mikroorganizama, a neke čak i uništava. Thymus serpyllum - majčina dušica poznata je kao glavni sastojak čajeva i sirupa protiv kašlja. Indikacije i djelovanje Rod Thymus je jedan od najsloženijih u aromaterapiji zbog velikog broja varijeteta i kemotipova. Zbog velike količine fenola koje sadrži, timijan je vrlo snažno i agresivno ulje, pa je njegova upotreba preporučena samo educiranim aromaterapeutima. Timijan je vrlo jako fizičko ulje koje ima snažno protuupalno djelovanje, koristi se kod ljudi koji imaju pad energije, raspoloženja i emotivno su utučene i nesigurne. Ono potiče promjene i ima snagu da izreže i očisti sve ono što nam ne treba. S obzirom na kemotip, imamo mogućnost odabira hoćemo li promjene provesti polako i postupno ili ćemo napraviti veliko ”pospremanje” kako mentalnog, tako i emotivnog stanja. Koji god pristup odabrali, timijan će oko nas širiti zaštitničku energiju po kojoj je od davnina poznat. Ne koristi se u dozama većim od 1%, a kontraindiciran je kod trudnica i male djece.

Sandal zapadnoindijski (Amyris balsamifera) 10 ml

50.00 kn
Amyris balsamifera naziva se zapadnoindijskom sandalovinom, ali nije sandalovina, pripada potpuno drugoj botaničkoj obitelji i rodu. Iako mu je miris sličan sandalu, amyris je drvo iz obitelji citrusa. Visok sadržaj ulja u drvu čini ga lako zapaljivim. Na Haitiju ga stoga nazivaju drvom svijeća, a na Jamajci drvom baklje. Parnom destilacijom drveta i grana nastaje blijedo, žuto, blago viskozno eterično ulje.

Indikacije i djelovanje

Aroma podsjeća na sandalovinu, umiruje, opušta, podiže, zagrijava i prizemljuje. Visok sadržaj alkohola i seskviterpena pridonosi sedativnim, umirujućim i protuupalnim svojstvima ulja. Indicirano je kod kožnih osipa, grčeva u mišićima, probavnih grčeva, bronhitisa. Snaži imunološki sustav, može se koristiti za meditaciju ili jednostavno opuštanje. Prepručuje se upotreba u mirisnoj lampici, posebno kod osoba koje pate od tjeskobe ili su pod stresom.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L. Kemotip 1,8 cineol) 10 ml

50.00 kn
Bio je omiljena biljka starih Grka, koji su ga posvetili Afroditi božici ljepote i ljubavi i Rimljana koji su ga koristili kako bi se njime zaštitili od zla. Ružmarin je od davnina bio poznat i kao biljka koja poboljšava pamćenje te pomaže kod trovanja i bolova u trbuhu. Početkom srednjeg vijeka benediktinci su donijeli ružmarin u srednju Europu. Ubrzo se počeo upotrebljavati kao lijek za mnoge bolesti, vino od ružmarina kao lijek protiv kašlja i nesanice, a mast od ružmarina kao lijek protiv bolova kostiju i zglobova. U našim krajevima ružmarin je tradicionalna biljka za vjenčanja koja simbolizira ljubav i vjernost. Eterično ulje ružmarina dobiva se destilacijom iglica. Postoji nekoliko kemotipova ružmarina koji, s obzirom na svoj kemijski sastav, imaju različito djelovanje. Indikacije i djelovanje Ružmarin kemotip 1.8 cineol zbog velike količine oksida jak je ekspektorans i izvrsno djeluje protiv patogenih bakterija rodova stafilokok, streptokok, escherichia te gljivica. Indiciran je kod dišnih infekcija, cirkulatornih tegoba i cistitisa. Nekoliko kapi ružmarina 1,8 cineol u mirisnoj lampici poboljšat će koncentraciju, razbistriti um, a u zimskim mjesecima uništiti aerobne bakterije i viruse u zraku. Ružmarin je simbol mladosti, ljubavi, vjernosti, povjerenja. Koristi se kod ljudi koji imaju nedostatak samopouzdanja, kada treba razbistriti um i fokusirati se. Kako poboljšava cirkulaciju, povećava i životnu energiju i daje nam snage da se suočimo sa izazovima koji su pred nama, vjerujući u sebe i snagu duha koju posjedujemo.