Prikazujemo 61–72 od 73 rezultata

Ruža (Rosa damascena) 1 ml

240.00 kn
Ruža je kraljica cvijeća i biljka kojoj se od davnina pripisuju posebne moći. Ime je dobila od grčke riječi rodon – crven. Potječe iz Azije, odakle se poroširila po mediteranskom bazenu i sjevernoj hemisferi. U Kini se uzgajala čak 5000 godina prije nove ere i bila je toliko popularna da je car zabranio njen uzgoj jer su se vrtovi ruža proširili na poljoprivredne površine i ugrozili proizvodnju hrane. Ovisno o vrsti, u stanju je podnijeti tropsku vrućinu i polarnu hladnoću, pa je rasprostranjena od Afrike do Sibira. Za proizvodnju eteričnog ulja i u parfumeriji danas se koriste dvije glavne vrste – Centifolia i Damascena. Damascena ili bugarska ruža uspijeva na području sjeverno od Plovdiva u Bugarskoj dolini ruža na visini od 300 – 500 metara. Eterično ulje bugarske ruže jedno je od najcjenjenijih i najfinijih ulja. Dobiva se destilacijom vodenom parom. Ruže se beru rano ujutro, dok je rosa, i moraju se destilirati u roku od 7 sati da bi se očuvao miris. Za jedan kilogram eteričnog ulja potrebno je 1000 kilograma ruža. Ruža je cijenjena oduvijek, njenim laticama ukrašavali su se stolovi, kitili mladenci, dio je mnogih plemićkih grbova. Njena je upotreba široka, od dekoracije do kulinarstva, ali najviše su uvijek pažnju izazivale posebne moći koje su joj pripisivane. Indikacije i djelovanje Ulje je indicirano kod umora, malaksalosti, frigidnosti, impotencije, za njegu suhe i umorne kože. Eterično ulje ruže zbog svog djelovanja na psihu i emocije nezaobilazno je u tretiranju stanja šoka, traume, dubokih depresija i tuge, nesanice povezane s osjećajima straha i napuštenosti. Ruža nas zove da aktivno privučemo više ljubavi u svoj život, pomaže nam da prihvatimo i otpustimo emocije koje nas guše, povežemo se sa sobom i svojom dušom, budi osjećaj dubljeg identiteta i pripadanja. Ona će rastjerati oblake na našem obzorju i olakšati bol povreda koje su nam nanesene. Ružom slavimo dolazak na ovaj svijet, ali i odajemo počast i pozdravljamo se na odlasku, ona predstavlja vibraciju između dvaju svjetova i olakšava dolazak, ali i odlazak bez žaljenja i tuge, slaveći snagu vječne i bezuvjetne ljubavi.

Ružino drvo (Aniba rosaeodora) 10 ml

85.00 kn
Biljka koja se već dugo upotrebljava za njegu kože i poznata je u kozmetici. Njezino stablo koristi se za izradu mirisnih predmeta od drveta. Indikacije i djelovanje Ulje snažno djeluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa. Indicirano je kod infekcija dišnih i urogenitalnih puteva, infektivne mononukleoze, premorenosti i izmjene stanja depresije i nervoze. Ulje ružina drveta vrlo je cijenjeno za njegu kože i koristi se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Zbog ugodna mirisa daje osjećaj opuštenosti i često se koristi u tretmanima osoba, naročito žena, koje su u stanju nepovezanosti i neusklađenosti. Miris ružina drveta budi emocije samopouzdanja i bezbrižnosti.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L. Kemotip 1,8 cineol) 10 ml

50.00 kn
Bio je omiljena biljka starih Grka, koji su ga posvetili Afroditi božici ljepote i ljubavi i Rimljana koji su ga koristili kako bi se njime zaštitili od zla. Ružmarin je od davnina bio poznat i kao biljka koja poboljšava pamćenje te pomaže kod trovanja i bolova u trbuhu. Početkom srednjeg vijeka benediktinci su donijeli ružmarin u srednju Europu. Ubrzo se počeo upotrebljavati kao lijek za mnoge bolesti, vino od ružmarina kao lijek protiv kašlja i nesanice, a mast od ružmarina kao lijek protiv bolova kostiju i zglobova. U našim krajevima ružmarin je tradicionalna biljka za vjenčanja koja simbolizira ljubav i vjernost. Eterično ulje ružmarina dobiva se destilacijom iglica. Postoji nekoliko kemotipova ružmarina koji, s obzirom na svoj kemijski sastav, imaju različito djelovanje. Indikacije i djelovanje Ružmarin kemotip 1.8 cineol zbog velike količine oksida jak je ekspektorans i izvrsno djeluje protiv patogenih bakterija rodova stafilokok, streptokok, escherichia te gljivica. Indiciran je kod dišnih infekcija, cirkulatornih tegoba i cistitisa. Nekoliko kapi ružmarina 1,8 cineol u mirisnoj lampici poboljšat će koncentraciju, razbistriti um, a u zimskim mjesecima uništiti aerobne bakterije i viruse u zraku. Ružmarin je simbol mladosti, ljubavi, vjernosti, povjerenja. Koristi se kod ljudi koji imaju nedostatak samopouzdanja, kada treba razbistriti um i fokusirati se. Kako poboljšava cirkulaciju, povećava i životnu energiju i daje nam snage da se suočimo sa izazovima koji su pred nama, vjerujući u sebe i snagu duha koju posjedujemo.

Sandal (Santalum album) 5 ml

200.00 kn
Sandal je parazitsko zimzeleno drvo koje nema vlastiti korijenski sustav nego parazitira na korijenju drugih biljaka, a naraste do 9 metara. Da bi se dobilo ulje, drvo mora biti starije od 30 godina i odležano. Od davnina je cijenjeno, od njega se izrađivao namještaj za hramove, koristio se u religijske svrhe. Mast od sandalovine korištena je za balzamiranje jer se vjerovalo da pomaže prijelaz duše u drugi život. U ajurvedskoj medicini lijek je za smanjenje vatre u organizmu, u tibetskoj i kineskoj medicini lijek je za upaljenu kožu i urogenitalna oboljenja. Indikacije i djelovanje Indicirano je kod suhe i oštećene kože, hemoroida, proširenih vena, neuralgije i upale živaca, nesanice, nervoze. Ima dobra antiinfektivna svojstva pa ga koristimo kod infekcija dišnih puteva jer produbljuje disanje, infekcija kože i urogentalnog trakta jer smanjuje osjećaj svraba, peckanja i umiruje bol. Umiruje i tonizira živčani sustav pa smanjuje i tenzije koje vode ka glavobolji i nesanici. Pogodno je ulje za tretiranje nervoze kod djece jer nije agresivno, ublažava osjećaj straha i nemira. Sandal je vrlo cijenjen kao ulje za meditaciju, kroz fizički aspekt postojanja daje nam uvid u cjelokupnost našeg bića i pridonosi osjećaju ispunjenosti i jedinstva s univerzumom.

Sandal zapadnoindijski (Amyris balsamifera) 10 ml

50.00 kn
Amyris balsamifera naziva se zapadnoindijskom sandalovinom, ali nije sandalovina, pripada potpuno drugoj botaničkoj obitelji i rodu. Iako mu je miris sličan sandalu, amyris je drvo iz obitelji citrusa. Visok sadržaj ulja u drvu čini ga lako zapaljivim. Na Haitiju ga stoga nazivaju drvom svijeća, a na Jamajci drvom baklje. Parnom destilacijom drveta i grana nastaje blijedo, žuto, blago viskozno eterično ulje.

Indikacije i djelovanje

Aroma podsjeća na sandalovinu, umiruje, opušta, podiže, zagrijava i prizemljuje. Visok sadržaj alkohola i seskviterpena pridonosi sedativnim, umirujućim i protuupalnim svojstvima ulja. Indicirano je kod kožnih osipa, grčeva u mišićima, probavnih grčeva, bronhitisa. Snaži imunološki sustav, može se koristiti za meditaciju ili jednostavno opuštanje. Prepručuje se upotreba u mirisnoj lampici, posebno kod osoba koje pate od tjeskobe ili su pod stresom.

Smilje (Helichrysum italicum) 1 ml

75.00 kn
Mirisan grm mediteranskog porijekla poznat u narodnoj medicini kao lijek za astmu, psorijazu, migrene, zacjeljivanje rana i tretiranje modrica. Indikacije i djelovanje Indicirano je kod hematoma, proširenih vena, flebitisa, oslabljene funkcije jetre, reumatoidnog artritisa, a odlično je i za njegu kože. Smilje je ”cvijet koji nikad ne vene” pa je stoga izvrsno u tretiranju zrele kojoj pomaže da ne uvene i ostane svježa, njegovana, nahranjena. Na psihičkom planu djeluje umirujuće, antidepresivno, smiruje tenzije, dobar je i u tretiranju stanja kroničnog umora. Smilje je biljka kamenjara, nosi u sebi svu moć prirode i preživljavanja na oskudnim terenima, pa tako i ulje budi osjećaj izdržljivosti i mogućnosti napredovanja kod osoba koje su zatvorene i pate od nedostatka samopouzdanja.

Tamjan (Boswellia carteri) 5 ml

80.00 kn
Mirisnu smolu tamjana upotrebljavali su svi narodi. Kao jedan od darova koje su kraljevi donijeli Isusu, spominje se i u Bibliji. Prvobitno se upotrebljavao za dimljenje u religioznim obredima. U 5. stoljeću prije Krista Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjenog tamjana s medom protiv kašlja i bolesti pluća. Arapski liječnici upotrebljavali su ga za liječenje rana i zaustavljanje krvarenja, u Kini se koristio kao lijek protiv gube. U 10. stoljeću Avicena je preporučivao tamjan kao lijek protiv tumora, čireva, a kao lijek koristila ga je i Hildegarda iz Bingena. Osim kao lijek i sredstvo za dimljenje u religioznim obredima, tamjan je bio poznat i kao cijenjeno kozmetičko sredstvo. Kraljica od Sabe i Kleopatra koristile su ga kao kozmetičko sredstvo za njegu kože i kose, a Egipćanke su od tamjanove smole radile crnilo za crte oko očiju. Kako je bio vrlo cijenjen kod starih naroda, vrijednost mu je svojedobno bila jednaka vrijednosti zlata, pa je služio i kao sredstvo plaćanja. Kako ga nije moguće uzgojiti, jer je vjeran svojem staništu, tamjan je i danas vrlo cijenjen. Na tržištu se s obzirom na zemlju porijekla mogu naći: arapski, indijski i koptski tamjan. Indikacije i djelovanje Indiciran je kod stanja astme i bronhitisa, naročito ako su povezani s napetosti, jer produbljuje dah i olakšava disanje. Ima analgetski učinak pa se primjenjuje kod reumatskih i menstrualnih bolova, pokazuje i protutumorska djelovanja pa se koristi i u tretiranju tegoba uzrokovanih tumorima. Spada u ulje odabira u tretiranju živčane i duševne napetosti, nesanice, mentalne uznemirenosti i napetosti. Koristi se i kao glavni sastojak mnogih pripravaka za njegu suhe i ispucale kože. Nezaobilazan je kao pomoć u meditaciji, molitvi, kontemplaciji, jer smanjuje mentalno brbljanje i umiruje um. Sposobnost tamjana da umiri i relaksira, istovremeno razbistrujući um, ali i umirujući kakofoniju u glavi, čini ga pogodnim za osobe današnjice koje „misle sto na sat“. Tamjan smiruje i daje priliku sagledavanja situacije na miran i staložen način, oslobađa nas prevelike vezanosti bilo za materijalna dobra, duhove prošlosti ili bilo koji drugi oblik pretjerane vezanosti. On snaži i krijepi te otvara vrata našoj zaboravljenoj duhovnosti, olakšava povezivanje s višim ja i Bogom.

Timijan (Thymus vulgaris) 10 ml

46.00 kn
Botanički naziv thymus potječe od grčke riječi thymon, što znači hrabrost. Grci su uljem timijana masirali tijelo nakon kupanja, rimski vojnici dodavali su ga vodi za kupanje kako bi ojačali, Škoti se pili čaj od timijana za snagu i hrabrost, te sprečavanje noćnih mora. U srednjem vijeku plemići su nosili grančice timijana kako bi se zaštitili od bolesti i neugodnih mirisa. Timijan nije samo ukrasna, mirisna začinska biljka, već ljekovita biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim djelovanjem. Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja slovi kao jedno od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju, već nakon 40 sekundi zaustavlja razvoj mnogih štetnih mikroorganizama, a neke čak i uništava. Thymus serpyllum - majčina dušica poznata je kao glavni sastojak čajeva i sirupa protiv kašlja. Indikacije i djelovanje Rod Thymus je jedan od najsloženijih u aromaterapiji zbog velikog broja varijeteta i kemotipova. Zbog velike količine fenola koje sadrži, timijan je vrlo snažno i agresivno ulje, pa je njegova upotreba preporučena samo educiranim aromaterapeutima. Timijan je vrlo jako fizičko ulje koje ima snažno protuupalno djelovanje, koristi se kod ljudi koji imaju pad energije, raspoloženja i emotivno su utučene i nesigurne. Ono potiče promjene i ima snagu da izreže i očisti sve ono što nam ne treba. S obzirom na kemotip, imamo mogućnost odabira hoćemo li promjene provesti polako i postupno ili ćemo napraviti veliko ”pospremanje” kako mentalnog, tako i emotivnog stanja. Koji god pristup odabrali, timijan će oko nas širiti zaštitničku energiju po kojoj je od davnina poznat. Ne koristi se u dozama većim od 1%, a kontraindiciran je kod trudnica i male djece.

Vanilija (Vanilla planifolia) 5 ml

60.00 kn

Vanilla planifolia iz porodice je orhideja. Jedinstveno je lijepa biljka i jedina orhideja čiji su plodovi jestivi. Potječe iz Meksika, koji je i danas jedan od najvećih proizvođača tog cijenjenog začina, a poznato je da su je koristili još Asteci za obogaćivanje okusa svog plemenitog napitka - xocolatl, mješavinu zrna kakaovca, vanilije i meda. U Europu je prenesena u 16. stoljeću. U prirodi cvjetove vanilije mogu oprašivati samo jedna vrsta pčela i kolibri.

Zbog toga je do 1836. godine Meksiko imao monopol nad proizvodnjom vanilije. Međutim, belgijski je botaničar Charles Morren otkrio da se cvjetovi vanilije mogu oprašivati i ručno. Njegov je postupak pet godina kasnije usavršio Edmund Albius koji je oprašivanje počeo provoditi zašiljenim bambusovim štapom. Taj se postupak koristi još i danas.

Vetiver (Vetiveria zizanoides) 10 ml

100.00 kn
Stabljike vetivera koristile su se za pokrivanje sojenica, od vetivera su se radile lepeze, jer njegov miris tjera insekte. Vetiver je stoljećima dio tradicionalne indijske i kineske medicine. Koristio se kao sredstvo protiv žeđi, sunčanice, glavobolje i groznice. Ulje se koristilo u tretiranju upalnih stanja kože te upale zglobova, artritisa i ekcema. Indikacije i djelovanje Indiciran je kod slabog apetita, gubitka težine, anemije, stresa. Koristi se i za njegu kože. Stimulira rad egzokrinih žlijezda, indiciran je kod pomanjkanja estrogena i progesterona pa se primjenjuje u tretiranju PMS-a i menopauze, pojačava snagu vezivnog tkiva. Ima umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav pa se upotrebljava u tretiranju stanja stresa, nervoze i nemira. Vetiver je pravo zemljano ulje, snaga zemlje proizlazi iz njegova mirisa koje služi kao fiksator. Ono nas veže za zemlju, za sada i ovdje, pa je pogodno za tretiranje osoba koje stalno teže perfekciji, a izgubile su osjećaj za vlastiti identitet. Vetiver daje snagu i pouzdanost zemlje, povezuje nas i usklađuje odnos duha i materija u nama i oko nas.

Vodena metvica (Mentha aquatica) 10 ml

46.00 kn
Kako joj samo ime kaže, raste u vlažnim područjima, uz rijeke, jezera, potoke, močvare i česta ja na području Hrvatske. Zanimljivo je da je najpoznatija metvica, paprena metvica (Mentha piperita) zapravo hibrid vodene i klasaste metvice (Mentha spicata). Vodena metvica vrlo je aromatična, biljka se najviše skuplja za čaj i kao dodatak jelima, medonosna je i daje tamnocrveni med snažnog mirisa i slatko-kiselkastog okusa. Indikacije i djelovanje Eterično ulje vodene metvice koristi se najviše u mirisnoj lampici za osvježenje prostora, ali i ljudskog duha, daje jasnoću, osvježava i relaksira. Uz nju se zaista lakše diše.

Ylang-ylang (Cananga odorata) 10 ml

82.00 kn

Ylang-ylang je tropsko zimzeleno drvo visoko do 20 m, velikih sjajnih listova i velikih, uskih, visećih zelenožutih cvjetova, koji sadrže eterično ulje.

Filipinci ylang-ylang dodaju u pomadu koju koriste za trljanje tijela protiv groznice i infekcija, posebno u kišnim sezonama, te da bi nahranili i pomladili kožu. Koristi se i za kosu, kao zaštita od slane vode mora u sezoni plivanja.

Indikacije i djelovanje Medicinska svojstva ylang-ylanga prepoznata su početkom 20. stoljeća. Francuski kemičari Garnier i Rechler otkrili su da je ulje efikasno protiv malarije, tifusa i infekcija probavnog trakta. Uz to su zabilježili i smirujuće djelovanje na srce, što se smatra njegovim primarnim terapijskim djelovanjem. Eterično ulje ylang-ylanga pomaže kad napetosti dovedu do palpitacija, hipertenzije i tahikardije. Harmonizira um, smiruje živčani sustav, poboljšava san. Prema dr. Timu Bettsu s Birminghamske klinike za neuropsihijatriju, ylang-ylang može biti efikasan i u kontroli epilepsije, posebno ako se pomiriše prije napadaja: "Većina pacijenata s epilepsijom, kojima je dano na izbor 4-5 ulja, gotovo bez iznimke izabrala je ylang-ylang". Ulje je uz to preporučljivo i kao potporni lijek kod dijabetesa te za stimulaciju vlasišta protiv opadanja kose. Ima snagu afrodizijaka, indiciran je kod impotencije i frigidnosti, mogu ga koristiti ljudi kod kojih strah, tjeskoba i potreba za povlačenjem nesvjesno blokiraju seksualni nagon. Ylang-ylang nam omogućuje da se u sebi ujedinimo da bismo se povezali s drugima.